Beslenme; Büyüme, yasamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için doğru besinlerin kullanılmasıdır. Sağlıklı bir beslenme, vücut ağırlığını istenen düzeyde tutmayı sağlayan, enerji ve besin öğelerini doğru bileşim ve miktarlarda içeren diyet tüketmekdir. Yeterli ve dengeli beslenmede; vücudumuzun büyümesi, yenilenmesi ve üretken olarak hayatımızın sürdürülmesi için gerekli olan bu besin öğelerinden her birinden yeterli miktarda almaktır. Besin öğeleri; vücud gereksiniminden az alınırsa, yeterli enerji oluşamadığı ve vücud dokuları yapılamadığından dolayı yetersiz beslenme oluşur. Aksine, bu besin öğelerinden çok fazla alınırsa, fazla alınan bu besin öğeleri, vücutta yağ olarak depolanacağından sağlığa zarar verir ve dengesiz bir beslenme oluşur ve beraberinde bir çok kronik hastalıkların oluşmasına neden olur. Sonuç olarak; sağlıklı, kaliteli ve konforlu bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenme modelini uygulamak vazgeçilmezdir…Sağlıklıklı bir diyetde:
- Makro besin öğelerini (karbonhidrat,protein ve yağ) bireyin yaşı, metabolizma hızı, fiziksel aktivite düzeyi varsa hastalık durumu gibi etkenler dikkate alınarak dengeli oranda içerir
- Mikro besin öğelerini (vitamin, mineral ve iz elementler) yeterli miktarda sağlar ve yeterli su alımı ile desteklenir.
- Sağlıklı bir diyetde; tam tahıllar, kurubaklagiller,sebze ve meyve yönünden zengin, sağlıklı yağları içeren, protein kaynaklı gıdalar dan oluşan basit seker içeriği düşük diyet modelidir.
- Saglıklı bir diyetde denge de önemlidir. Tek tip beslenme, ketojenik diyetler, protein ağırlıklı, şok diyetler v.b gibi diyetlerde vucud yağ kaybından ziyada su ve kas kaybı yaşanır ve bireyin bir sonraki kilo verme serüveni daha zorlu bir durum haline gelir.
- Diyetde çeşitlilik önemlidir.Seçilecek sağlıklı yiyeceklerle, diyeti oluşturmak ve yeni yiyecekler dengelemek, diyeti çeşitlendirmenin zevkli bir yoludur.
- Diyetde, yeterlilik: enerji ve besin öğelerini yeterli tüketmek
- Porsiyon ölçüsü ve miktarı bilinci
- Denge;besin öğelerini uygun miktarlarda içeren çeşitli yiyecekleri tüketmek
- Çeşitlilik: her gün farklı yiyecekleri tüketebilmek önem kazanmaktadır
Sonuç olarak; yeterli ve dengeli beslenme ile büyümenin sağlanması, yaşamın sürdürülmesi, sağlığın korunması ve geliştirilmesinde gerekli olan doğru beslenme alışkanlıklarının davranışların kazandırılması hedeflenmektedir. Günümüzde hareketsiz yaşam, düzensiz ve yetersiz beslenme, şeker ve şekerli gıdaları aşırı tüketmek, porsiyon ölçüsü ve kontrolü konusunda bilgi yetersizliği gibi nedenlerle obezite ciddi bir sorun haline gelmiştir. Kronik hastalıklarda ve hastalıkların tedavisinde tıbbı destek olduğu gibi uygun beslenme tedavisi ile hastalıkların tedaviye olumlu sonuç vermesi gerçekleşir. Bu nedenden dolayı günümüzde hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde beslenmeye verilen önem her geçen gün artmakdadır. Beslenme yetersizliği ve dengesizliği bazı hastalıkların oluşmasında doğrudan, bazılarında ise dolaylı bir neden olmaktadır.